ПродуктиЗа насГалерияБлогСъбитияКонтакти

Lactobacillus Bulgaricus е първият натурален пробиотик в света. Това е и единствената бактерия, която никога не е увреждала човешкия организъм по какъвто и да било начин.

Историческите данни показват, че Lactobacillus bulgaricus е бил известен на тракийските племена, които са населявали съвременната българска земя преди повече от 7-8 хиляди години.

Едно от постиженията на тяхната цивилизация е ферментацията на различни продукти чрез използване на  млечна киселина. Това може да се нарече революция в храненето и е поставило основите на европейската цивилизация, припознала и усвършенствала впоследствие опита на траките в кулинарията.

Думата йогурт е тракийска. „Yogh“ означава твърд, а „urt“ означава мляко.

Древните траки са научили тайната на киселото мляко и виното от учителя на Омир – Аристей.

Аристей е митична фигура от древността, роден и починал в Тракия. Във византийската енциклопедия на древния свят Суда от Х век той се определя като син на Аполон и брат на Орфей. Аристей преподавал на хората много полезни неща, едно от тях – получаването на ферментирали храни на базата на маслини, мляко, грозде и др., както и лечение на болести с билки.

Древногръцкият философ Талес (II в. пр. Хр.) пише, че траките са били столетници, защото са консумирали предимно ферментирали млечни продукти, мед и хляб.

2000 години по-късно, в началото на 20 век, основата на съвременното изследване на пробиотиците е поставена от руския учен Илия Мечников – лауреат на Нобелова награда. В своята теория “За дълголетието и подмладяването на човека” той пише, че дългият и здравословен живот на българския народ е резултат от ежедневната консумация на ферментирало мляко и други млечнокисели продукти, произведени в България. По това време България има най-много столетници на глава от населението (4%), по-малко случаи на рак и ниска обща заболеваемост.

Изследванията на Мечников са базирани на работата и на българския професор д-р Стамен Григоров, който през 1905 г. за първи път изолира и описва млечнокиселия микроорганизъм, който провокира необходимата ферментация за получаване на българското кисело мляко. По-късно този микроорганизъм е наречен “Lactobacillus Bulgaricus”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

История на пробиотиците и българския фактор

Lactobacillus Bulgaricus е първият натурален пробиотик в света. Това е и единствената бактерия, която никога не е увреждала човешкия организъм по какъвто и да било начин.

Историческите данни показват, че Lactobacillus bulgaricus е бил известен на тракийските племена, които са населявали съвременната българска земя преди повече от 7-8 хиляди години.

Едно от постиженията на тяхната цивилизация е ферментацията на различни продукти чрез използване на  млечна киселина. Това може да се нарече революция в храненето и е поставило основите на европейската цивилизация, припознала и усвършенствала впоследствие опита на траките в кулинарията.

Думата йогурт е тракийска. „Yogh“ означава твърд, а „urt“ означава мляко.

Древните траки са научили тайната на киселото мляко и виното от учителя на Омир – Аристей.

Аристей е митична фигура от древността, роден и починал в Тракия. Във византийската енциклопедия на древния свят Суда от Х век той се определя като син на Аполон и брат на Орфей. Аристей преподавал на хората много полезни неща, едно от тях – получаването на ферментирали храни на базата на маслини, мляко, грозде и др., както и лечение на болести с билки.

Древногръцкият философ Талес (II в. пр. Хр.) пише, че траките са били столетници, защото са консумирали предимно ферментирали млечни продукти, мед и хляб.

2000 години по-късно, в началото на 20 век, основата на съвременното изследване на пробиотиците е поставена от руския учен Илия Мечников – лауреат на Нобелова награда. В своята теория “За дълголетието и подмладяването на човека” той пише, че дългият и здравословен живот на българския народ е резултат от ежедневната консумация на ферментирало мляко и други млечнокисели продукти, произведени в България. По това време България има най-много столетници на глава от населението (4%), по-малко случаи на рак и ниска обща заболеваемост.

Изследванията на Мечников са базирани на работата и на българския професор д-р Стамен Григоров, който през 1905 г. за първи път изолира и описва млечнокиселия микроорганизъм, който провокира необходимата ферментация за получаване на българското кисело мляко. По-късно този микроорганизъм е наречен “Lactobacillus Bulgaricus”.

Сходни Статии